Więcej świeżości w codzienności

Grill w stylu wege

Potrawy z grilla to nie tylko kiełbasa, żeberka i karkówka. Na ruszt możesz śmiało wrzucać także warzywa i owoce, które z dodatkiem przypraw i marynat tworzą równie smaczne, roślinne zamienniki mięsnych potraw. Wegańskie przekąski na grilla to także świetne urozmaicenie dla osób, które chcą wzbogacić dietę o lekkie, roślinne potrawy, nie rezygnując z potraw mięsnych. Wypróbuj nasze wyborne propozycje na wegańskie dania z rusztu – ich smak na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

Czy wiesz, że…

Warzywa i owoce uszczęśliwiają! Do takiego wniosku doszli naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu Warwick i australijskiego Uniwersytetu Queensland po przeprowadzeniu badania na ponad 12 tys. osób. Wśród uczestników, którzy początkowo prawie wcale nie spożywali warzyw i owoców, stopniowe włączanie ich do diety spowodowało znaczną poprawę satysfakcji z życia.

Wysokie temperatury i słoneczna pogoda to znak, że sezon grillowy ruszył pełną parą. W Polsce grill wciąż kolarzy się z tłustymi potrawami mięsnymi, które jeszcze do niedawna niepodzielnie królowały na imprezach w ogrodzie. Okazuje się jednak, że stereotyp grilla z kiełbasą i karkówką staje się coraz mniej aktualny. Z badania przeprowadzonego pod koniec 2019 r. dla serwisu Pyszne.pl wynika, że Polacy coraz częściej ograniczają lub zupełnie eliminują mięso ze swojej diety. Według danych IQS w naszym kraju jest już milion wegan i wegetarian, a ok. 2 mln osób rozważa przejście na dietę bezmięsną. Ponadto 43 proc. Polaków nie rezygnuje z dań mięsnych całkowicie, ale spożywa je bardzo sporadycznie.

Coraz większe zainteresowanie dietą roślinną sprawia, że zmieniają się także kulinarne trendy dotyczące grillowania. Warzywne burgery, roślinne steki czy kolorowe szaszłyki to tylko kropla w morzu wegańskich inspiracji, które powoli zmieniają oblicze imprez przy ruszcie. Roślinne zamienniki mięsnych dań są pyszne, pożywne i bardzo zdrowe. Sprawdź nasze proste i smaczne propozycje na grilla w wegańskim stylu.

Klasyka prosto z rusztu – które warzywa smakują najlepiej?

Dieta wegańska bazuje na warzywach, dlatego nie może ich zabraknąć także na wegańskim grillu. Komponując grillowe menu, nie zapomnij o bakłażanie i cukinii – to prawdziwe gwiazdy wśród roślinnych smakołyków z rusztu. Plastry bakłażana możesz marynować w sosie sojowym albo piec z dodatkiem miso – gęstej pasty ze sfermentowanej soi. Kawałki cukinii smakują wybornie z dodatkiem ziół i wędzonej papryki. Na liście grillowych specjałów są także ziemniaki i bataty. Możesz pokroić je w cienkie krążki, skropić oliwą z oliwek i grillować ok. 8 minut, aż zrobią się miękkie i zarumienione. Ziemniaki i bataty z grilla doskonale smakują z dodatkiem wegańskiego majonezu i ketchupu.

Świeżoznawca radzi

W owocach i warzywach często wartościowa jest ich skórka, łupina lub łodyga. W wielu przypadkach to właśnie zewnętrzna część warzyw i owoców kryje największe stężenie cennych substancji odżywczych, dlatego jeżeli to możliwe, powinniśmy spożywać je w całości.

Sezon na szparagi już się rozpoczął – znajdziesz je także w Biedronce. Warzywa doskonale smakują prosto z rusztu, dlatego warto włączyć je do grillowej uczty. Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebny będzie cały pęczek szparagów, sól, oliwa z oliwek i patyczki do szaszłyków. Umyte i oczyszczone szparagi ułóż na blacie kuchennym w jednym rzędzie i nadziej wszystkie razem na drewniane patyczki z obu stron – dzięki temu łatwiej ci będzie obracać warzywa na ruszcie. Do szparagów z grilla doskonale pasuje lekki, orzeźwiający sos cytrynowy.

Roślinny grill nie może się obyć bez papryki. To pyszne i bardzo zdrowe warzywo wydaje się wręcz stworzone do grillowych eksperymentów, bo mimo wysokiej temperatury obróbki, nie traci cennych witamin i mikroelementów. Cząstki papryki możesz grillować z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek, albo przekroić strąki na pół, wypełnić je ryżowo–warzywnym farszem i upiec na ruszcie.

Bekon z tofu, soczyste nuggetsy z pieczarek i chrupiące skrzydełka z kalafiora

Wśród roślinnych pomysłów na grilla znajdziesz wiele dań, które z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne potrawy mięsne. Tofu od lat wykorzystywane jest w kuchni wegańskiej jako smaczny i zdrowy zamiennik zwierzęcego białka. Sojowa kostka doskonale sprawdzi się także jako składnik roślinnych dań na grilla. Jak? Pomysłów na tofu z rusztu jest wiele. Możesz np. pokroić je w grubsze plastry, zanurzyć w marynacie z oliwy, suszonej papryki i chili, a następnie piec do zrumienienia – w takiej formie do złudzenia przypomina smak bekonu. Tofu to także świetny składnik pysznych wegańskich szaszłyków. Znajdziemy je np. w każdej Biedronce.

Każdy, kto myślał, że wegański grill jest nudny i niesmaczny, z pewnością zmieni zdanie po zjedzeniu pieczarkowych nuggetsów i kawałków kalafiora w chrupiącej, kukurydzianej panierce, które doskonale zastępują popularne drobiowe przekąski. Pieczarki wystarczy pokroić na grube plastry, zanurzyć w mące z ciecierzycy zmieszanej z odrobiną wody (dzięki temu panierka będzie się dobrze trzymać) i posypać siekanymi orzechami. Kalafiorowe "skrzydełka" wymagają trochę więcej pracy, ale efekt wart jest zachodu. Główkę kalafiora należy podzielić na drobne części i ugotować na miękko, a następnie zanurzyć w mące z ciecierzycy zmieszanej z wodą i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Oba warzywne specjały aż proszą się o pyszny wegański sos BBQ albo roślinny majonez z czosnkiem.

Owocowe desery prosto z rusztu

Na grillu można przyrządzać też słodkie przekąski – wspaniale nadają się do tego owoce. Prawdziwym hitem wśród roślinnych dań z grilla jest ananas, który doskonale sprawdza się nie tylko w roli deseru, ale także jako składnik sałatek oraz szaszłyków. Równie wybornie smakują grillowane brzoskwinie. Przekrój je na połówki i posyp cynamonem oraz tartą skórką z cytryny i grilluj do zarumienienia przez kilka minut.

Na ruszcie można z powodzeniem piec także arbuzy, gruszki i banany. Te ostatnie pod wpływem grillowania zyskują naprawdę wspaniały smak. Pieczone banany możesz polać roztopioną czekoladą i posypać siekanymi orzechami – zdrowy, wegański deser gotowy. Z kolei arbuz z grilla to dobry dodatek do sałat, ale możemy się nim także rozkoszować jako samodzielną przekąską. Ważne - cząstki arbuza pieczemy tylko ok. dwie minuty, żeby nie spalić owocu. Gruszkę można grillować tak samo, jak brzoskwinię. Posyp połówki owocu cynamonem, skrop sokiem z cytryny i piecz na ruszcie przez ok. 5 minut. Owoc smakuje wybornie w towarzystwie lodów waniliowych lub odrobiny miodu i siekanych migdałów.

Tekst zweryfikowany przez Madalenę Hajkiewicz, dietetyczkę, psychodietetyczkę i autorkę bloga Wiem co jem (wiem-co-jem.pl/).

Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.