Więcej świeżości w codzienności

Kapusta – cudowne warzywo na wiele przypadłości

Kapusta to nieodłączny element polskiej kuchni – jemy ją w kapuśniaku, bigosie, gołąbkach i pierogach. Jednak poza tym, że jest smaczna, zawiera w sobie mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Dlaczego warto ją jeść i czy służy wyłącznie jako składnik w kuchni ?

Czy wiesz, że…

Najcięższa kapusta na świecie ważyła 56 kg. Należała do Bernarda Lavery’a z Walii.

Młoda kapusta to sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Doskonale smakuje zarówno z młodymi ziemniakami i kotletem schabowym, jak i w wersji wegetariańskiej. Oprócz tego, że jest niskokaloryczna (100 gr to jedynie ok. 25 kcal), kryje w sobie wiele cudownych właściwości zdrowotnych.

Kapusta – panaceum na choroby

Kapusta od dawna ma uznane miejsce w medycynie ludowej. W starożytnym Rzymie traktowano ją jako cudowny lek na wszystkie dolegliwości. Żyjący w latach 234-149 p.n.e. mówca i polityk rzymski Kato Cenzor twierdził, że kapusta "oczyszcza ranę z ropy i powoduje poprawę, gdy inne środki zawiodą". W XVI w. pewien historyk napisał, że starożytni Rzymianie zrezygnowali z usług lekarzy i przez lata podtrzymywali swe zdrowie jedząc kapustę. Z kolei w latach 20. XX w. dr. A.M. Liebstein uznał, że kapusta "działa skutecznie w przypadku schorzeń oczu i skazy moczanowej, a do tego jest znakomita jako środek ogólnie odżywiający, oczyszczający krew i przeciwszkorbutowy".

Przełom nastąpił w 1940 r., kiedy pewien amerykański lekarz, prof. Garnett Chaney ze szkoły medycznej Uniwersytetu Stanford, zainteresował się opinią, że sok ze świeżej kapusty jest dobrym środkiem na chorobę wrzodową. Po serii badań i testów, kontynuowanych m.in. przez niemieckich oraz indyjskich naukowców, w końcu potwierdzono uzdrawiające działanie kapusty. We współczesnej medycynie ludowej wciąż uważana jest za środek pomocny w leczeniu wrzodów trawiennych.

Właściwości zdrowotne kapusty

Młoda kapusta jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera potas, wapń, magnez, siarkę, a także witaminy z grupy B i witaminę C oraz E. Ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, żelaza, miedzi i magnezu, kapusta jest szczególnie polecana osobom z anemią. Oprócz tego kapusta (zwłaszcza kiszona) wzmacnia układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy, a siarka zawarta w liściach działa antyseptycznie na drogi oddechowe.

Ze względu na zawartość folianów kapuście przypisuje się także działanie antynowotworowe. Istnieją przekonujące badania, że spożywanie jej w postaci surowej lub gotowanej raz w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Gdzie kryje się tajemnica tego warzywa? W jej właściwościach przeciwutleniających, zdolności do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym oraz obecności witaminy C i E.

Świeżoznawca radzi

Kapusta młoda jest delikatniejsza od kapusty z głównego zbioru. Charakteryzuje się delikatniejszymi liśćmi i mniej zbitymi główkami. Zaliczana jest do nowalijek, czyli młodych warzyw zbieranych wiosną, na które tak czekamy po zimie.

Sok i liście – możliwe korzyści terapeutyczne

Okazuje się, że młodą kapustę możemy wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie. Przykładem są okłady z liści, które stosuje się przy stłuczeniach, ranach, wrzodach, pokrzywce, liszajach, a także bólach głowy, mięśni i stawów oraz rwie kulszowej. Aby przygotować taki naturalny kompres, trzeba dobrze umyć liście, lekko je rozgnieść, a następnie przyłożyć na chore miejsce i owinąć elastycznym bandażem. Jeżeli chcemy je zastosować na ranę, musimy na chwilę zanurzyć liście we wrzątku. Liśćmi możemy też okładać oparzenia – uśmierzą ból i przyspieszą gojenie ran. Okłady z kapusty są także popularnym domowym sposobem na bolące piersi podczas karmienia.

Bardzo dużo cennych substancji ma też sok ze świeżej kapusty, który jest szczególnie polecany do odtruwania organizmu (np. w chorobie alkoholowej). Sok z kapusty korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, wspomaga działalność detoksykacyjną wątroby i wzmacnia odporność. Można go spożywać w dwóch wersjach – świeżo wyciskanej bądź kiszonej. Z kolei dwie krople soku ze świeżo wyciskanej kapusty wpuszczone do nosa działają jak naturalne lekarstwo na zapalenie zatok. Należy jednak pamiętać, że w momencie pojawienia się gęstej wydzieliny o podłożu bakteryjnym konieczna może okazać się wizyta u lekarza, który w razie konieczności przepisze odpowiedni antybiotyk.

Po czym poznać dobrej jakości kapustę?

Kapusta I klasy, w zależności od odmiany, powinna mieć liście przylegające do siebie. Nie może być popękana, ani zawierać śladów uszkodzeń spowodowanych przez owady czy mróz. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na te elementy – dobrej jakości kapusta, dostępna w dobrych sklepach, takich jak Biedronka, jest przede wszystkim prawidłowo przycięta i ma świeży wygląd. Już na etapie wzrostu i zbiorów producenci pilnują, by była wolna od zanieczyszczenia ziemią, kurzu i wszelkich uszkodzeń spowodowanych przez czynniki środowiskowe.

Czy wiesz, że…

Nazwa "kapusta" trafiła do polszczyzny jako zapożyczenie z łaciny, od słowa caputium oznaczającego "główkę".

Warto jak najczęściej sięgać po kapustę, a można z niej przygotować wiele pysznych dań. Tradycyjna potrawa to oczywiście bigos, ale na tym nie kończą się możliwości kulinarne. Liście tego zielonego warzywa możemy wykorzystać również do przyrządzania indyjskiego curry, polskich gołąbków, farszu do pierogów lub naleśników, a także surówek do ryżu czy ziemniaków. Nie zapominajmy również o sałatce z kapusty, która ożywi nas w wiosenno-letnie dni. Miłośnicy nowalijek z całą pewnością polecą również młodą kapustę z koperkiem (można dodać do niej także kiełbasę czy boczek), ze śmietaną czy zasmażaną. Na samą myśl można się uśmiechnąć i zgłodnieć… Na zdrowie!

Tekst zweryfikowany przez Madalenę Hajkiewicz, dietetyczkę, psychodietetyczkę i autorkę bloga Wiem co jem (wiem-co-jem.pl/).

Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.